Ortaokulda kodlama eğitimi, öğrencilerin dijital dünyaya adım atmasını sağlarken, yaratıcı düşünme becerilerini de geliştirir. Lisede kodlama eğitimi ise gençleri teknolojiye daha hakim hale getirerek, onları kariyerlerine hazırlayan önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Ortaokul ve liselerde kodlama eğitimi veren öğretmenlerimizin karşısındaki en büyük güçlüklerden biri hiç şüphesiz ki öğrencilerin derse yönelik ciddiyetini yüksek tutarken bir yandan da motivasyonlarını en üst düzeyde koruyabilmek. Tam bu noktada öğretmenlerimiz için belirleyici olabilecek unsurlardan biri, öğrencilerin kodlamaya olan ilgi seviyesidir. Kodla Büyü olarak hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin nabzını tutabilmek için kodlama eğitimi konusunda çeşitli anketler gerçekleştiriyoruz.
Platformumuza üye olan ve ülkemizin farklı il ve ilçelerinde görev yapan yüzlerce öğretmeninin katıldığı anketlerimiz bu konuya ışık tutabilecek dikkat çekici verileri yansıtıyor. Online olarak gerçekleştirdiğimiz ve öğretmenlerimizin diledikleri takdirde yorumlarını da ekleyebildikleri anketler, kodlama eğitimi alanında yenilikçi stratejiler geliştirilmesi yönünde bizlere ve öğretmenlerimize yardımcı olacak veriler içeriyor.
KODLAMA GERÇEKTEN BİR OYUN MU?
Ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerimizin online anketlerimize verdiği yanıtlara göre, ders verdikleri öğrencilerin pek çoğu kodlamayı oyun olarak görüyor. Öğretmenlerimiz, bunun başlıca nedenlerinden biri olarak, ortaokul sınıf seviyelerindeki öğrencilere yönelik kodlama eğitimi araçlarının pek çoğunun eğlenceli, kolay kullanılır ve oyun benzeri arayüzlere sahip olmasını gösteriyor.
Öğrencilerin kodlamaya ilgi göstermesinin bir diğer sebebi, ülkemizdeki oyun stüdyolarının ortaya koyduğu başarılar nedeniyle kodlamanın yoğun bir şekilde gündemde kalması. Sevindirici bir bilgi ise kodlamanın önemsiz olduğunu düşünen öğrenci sayısının yok denecek kadar az olması.
ÖĞRENCİLERİMİZİN AŞMASI GEREKEN ENGELLER
Kodlamayı benimsemek için öğrencilerimizin öncelikle kodlama mantığını kavramaları büyük önem taşıyor. Başlangıç aşamasında takılan öğrencilerin pek çoğu kodlama yaparken neyi önceliklendirmeleri ve matematiksel bir yaklaşımla nasıl hareket etmeleri gerektiğini kavramakta sıkıntı yaşayabiliyor.
Bu noktada öğretmenlerimiz öğrencilerine kodlama kavramlarını anlatırken, Kodla Büyü’nün öğrencilerin kod bloklarını sürükle bırak yöntemiyle kodlama yapabildikleri ve “Blok Modu” adını verdiğimiz yöntem oldukça işlevsel bir boyut kazanıyor. Bu yöntem neden-sonuç ilişkisini çözebilmeleri anlamında da öğrencilere yardımcı oluyor.